Zakaj to delamo?

Zahodni stolp Ptujskega gradu – naš ponos!

Radioklub Ptuj ima svojo oddajno sekcijo v zahodnem stolpu Ptujskega gradu že od leta 1955. Dominantna lega nad Dravo in Dravskim poljem je veliko generacijam v klubu nudila obilo užitkov pri vzpostavljanju radioamaterskih radijskih zvez širom po svetu. Od tod smo vzpostavili na tisoče zvez, spoznali veliko prijateljev in na marsikaterem tekmovanju dosegli visoko uvrstitev. Skozi leta so različni načini dela in radijska tehnika toliko napredovali, da je antenska tehnika na gradu postala preslaba za doseganje visokih rezultatov. Omejitve pri postavljanju anten zaradi varovanja kulturne dediščine so nas pripeljale do tega, da smo se začeli ozirati naokrog in iskati primerno lokacijo, ki bi klubu nudila večje možnosti razvoja. Nedaleč vstran, na Gomili v Mestnem vrhu, smo našli ustrezno zemljišče, ki je dovolj oddaljeno od strnjenega naselja, a hkrati čisto blizu mesta. Pomembno pri tem je, da se zemljišče nahaja na vrhu hriba in ponuja možnosti razvoja kluba na KV in UKV področjih. Sama lega zemljišča omogoča klubu tudi razvoj ARG dejavnosti (amatersko radiogoniometriranje ali lov na lisico). Ker se nahaja na drugem najvišjem vrhu v MO Ptuj, je lokacija odlična tudi za delovanje omrežja ARON (Amatersko radijsko omrežje za nevarnost).

Našo idejo in želje smo predstavili vodstvu Mestne občine Ptuj, kjer so nam prisluhnili, a hkrati izrazili željo po odstranitvi naše antene z gradu. Ker brez antene naše delovanje ni možno, smo se člani kluba odločili, da s pomočjo občine naredimo vse potrebno za delovanje kluba na novi lokaciji in anteno v letu 2018 odstranimo ter preselimo na Gomilo.

Antena na gradu že več kot 60 let…

Več kot 60 let antena na gradu omogoča delovanje Radiokluba Ptuj, mnogo radioamaterjev po svetu nam zavida naš privilegij, da je antena lahko tam. V preteklosti so že bile postavljene zahteve po odstranitvi antene z gradu, vendar nam jo je kljub temu uspelo ohraniti na gradu, ker je kam drugam nismo imeli preseliti. Tokrat je splet okoliščin drugačen. Na eni strani smo našli primerno lokacijo, ki nam nudi možnosti razvoja. Na drugi strani se mestna oblast, društva in posamezniki trudijo za lepši in boljši izgled mesta. Verjamemo, da je umik antene naš prispevek k lepšemu izgledu mesta. Prav tako verjamemo, da bomo s sodobno in moderno postojanko na Gomili nudili možnosti razvoja radioamaterstva na Ptuju in predvsem mladim dali odlično priložnost spoznavanja z radijskimi valovi in odločanja za tehniške poklice.

Gomila – naša prihodnost

Radioamatersko postojanko na Gomili bo sestavljal objekt iz dveh kontejnerjev, tlorisne velikosti 40m2 in dveh stolpov za radioamaterske antene višine 22m. Izgrajen bo tudi optični priključek. Na stolpu bo meteorološka postaja in panoramska kamera.

Kontejnerja bosta iz zunanje strani obdana z lesenimi paneli, ki bodo zakrili robustno konstrukcijo in objekt vključili v okolje. V notranjosti bo en kontejner služil kot delovni prostor, v drugem kontejnerju bo prostor za oddih in druženje. V vmesnem prostoru bo urejen sanitarni prostor in vhod v objekt.

Na stolpih nameravamo ustvariti moderen antenski sistem za UKV in KV področja.

V delovnem prostoru je predviden preklopni sistem za izbiro anten s pasovno-prepustnimi filtri za nemoteno hkratno delo na več obsegih z več radijskimi postajami. Prav tako bo omogočeno delo z radijskimi postajami preko oddaljene povezave (remote).

Pričetek gradnje…

Z izgradnjo postojanke smo pričeli v oktobru 2017. Izvedli smo pripravljalna zemeljska dela, postavili temelje za objekt, zabetonirali temelj prvega stolpa in v zemljo položili 75m valjanca za ozemljitev objekta. Položili smo elektroenergetski kabel in cev za optični kabel. Pred tem smo obnovili in pripravili prvi stolp za postavitev.

V letu 2018 smo postavili stolp za antene, namestili smo oba kontejnerja in objekt priključili na elektro energetsko omrežje.

V naslednjih mesecih nas čaka izdelava vmesnega dela med kontejnerjema, izvedba fasade, notranja ureditev in elektro instalacije.

V zadnji fazi imamo željo, da z nakupom linearnih ojačevalnikov, vmesnikov in preklopne tehnike za antene posodobimo še našo radijsko tehniko.

Celotno investicijo ocenjujemo na 40.000,00 Eur. S pomočjo nekaterih donatorjev, Mestne občine Ptuj in lastnimi sredstvi smo izvedli dosedanja dela. Člani kluba smo ob tem opravili preko 800 prostovoljnih delovnih ur.

Za dokončanje našega projekta potrebujemo še 20.000,00 Eur.

Kaj ponujamo?

 • v bivalnem delu objekta bomo 280x100cm velik del stene namenili našim podpornikom. Za vsak vaš evro donacije bomo namenili 1 cm2 prostora na “Steni podpornikov”, kjer bo izpisano vaše ime, klicni znak ali logotip podjetja (npr: 10 Eur = 10 cm2)
 • vse donatorje bomo po sklopih objavili na naši spletni strani (donator, bronasti donator, srebrni donator, zlati donator in premium donator)
 • ker bo postojanka omogočala vrhunske rezultate v tekmovanjih, bomo vsakemu srebrnemu, zlatemu in premium donatorju iz vrst radioamaterjev omogočili uporabo postojanke v enem ali več tekmovanjih
 • vsak donator bo dobil našo posebno, spominsko QSL – kartico z zahvalo
 • z zahodnega stolpa Ptujskega gradu bomo odstranili našo anteno

Kako nam lahko pomagate?

Prepričani smo, da:

 • je naš projekt pomemben za razvoj radioamaterstva na Ptuju in širše
 • s projektom odpiramo novo, pomembno poglavje v razvoju kluba
 • gradimo vrhunsko tekmovalno postojanko na Gomili
 • bomo mladim generacijam omogočili sodobno okolje za radioamatersko udejstovanje
 • v primeru naravnih nesreč bo objekt pomembno prispeval k telekomunikacijski pokritosti širšega območa Podravja. Ob žledolomu v letu 2014, ko so zaradi izpada elektrike odpovedale vse telekomunikacije na Notranjskem, smo radioamaterji s svojim omrežjem ARON pomagali silam za zaščito in reševanje.
 • je projektna naloga “Radioamaterska postojanka z razgledno točko na Gomili” odlično izhodišče za dodatno turistično ponudbo Ptuja
 • je odstranitev antene s Ptujskega gradu pomemben doprinos k izgledu Ptuja

V kolikor se z nami strinjate v vsaj eni od alinej, nam pomagajte z vašo donacijo. 

Denarna sredstva lahko prispevate:

  • Z nakazilom na transakcijski račun kluba:

  • Donacije v Eur lahko nakažete na transkacijski račun kluba:
  • Ime računa: Radioklub Ptuj
  • Banka: Delavska hranilnica d.d.
  • Naslov banke: Ulica heroja Lacka 12, 2250 Ptuj
  • IBAN: SI56 6100 0000 2477 145
 • BIC: HDELSI22
 • Prosimo, da v namen nakazila zapišete: Donacija klubu in pripišete svoje ime in priimek, klicni znak ali podjetje.
 • Namenitev 1% dohodnine

  Ena od možnosti je namenitev dela dohodnine za naš klub. Verjetno že veste, da lahko del svoje dohodnine ( 1% ) darujete nevladnim organizacijam. To za vas ne predstavlja nobenega stroška in vaš del, če ga ne darujete, roma v državni proračun. Obrazec, ki ga najdete TUKAJ (klik) , izpolnite in ga oddate na vaš davčni urad ali pošljete na naš naslov.

 • Via Paypal:

  S klikom na gumb lahko donirate sredstva:  pošljete svojo donacijo preko Paypal.

  Hvala!

Comments are closed.