SLOVO ANTENE S PTUJSKEGA GRADU – 6. JUNIJ 2019 OB 14.00

Vsako obdobje se v nekem trenutku prične, a tudi zaključi. Radioklub Ptuj je bil ustanovljen 6.julija 1954. Za svoje delovanje je že leta 1955 od takratne mestne oblasti dobil v najem prostore v zahodnem stolpu Ptujskega gradu. Od takrat dalje je na zahodnem stolpu antena, ki je omogočila razvoj kluba in vzpostavitev radioamaterskih zvez s skoraj vsemi državami sveta. Velikokrat smo tekmovali v največjih svetovnih in domačih tekmovanjih ter posegali tudi po najvišjih mestih. V času vojne na območju nekdanje Jugoslavije smo prenašali sporočila znancem in svojcem, ki jih je vojna ujma prizadela. Ob radijski postaji na gradu smo člani kluba preživeli veliko lepih trenutkov, skozi različna obdobja so se tukaj kalile generacije ptujskih radioamaterjev. Brez antene vsega tega ne bi bilo.

Čas je prinesel svoje. Ob prizadevanjih za razvoj kluba smo našli kotiček, kjer bomo radioamatersko dejavnost lahko še bolje razvijali. Na Gomili v Mestnem vrhu smo s pomočjo Mestne občine Ptuj, donatorjev in članov kluba pred dokončanjem naše nove radioamaterske postojanke.

V naš projekt na Gomili v Mestnem vrhu smo v zadnjih treh letih vložili veliko truda, energije in sredstev. Čeprav imamo v postojanki in okrog nje še veliko za postoriti in nabaviti nekaj radioamaterske opreme, smo naš projekt na Gomili pripeljali tako daleč, da je možno neprekinjeno nadaljevanje naše dejavnosti. Odločili smo se, da ob 65. obletnici delovanja Radiokluba Ptuj anteno z zahodnega stolpa Ptujskega gradu odstranimo.

Anteno bomo s pomočjo gasilcev in nove lestve PGD Ptuj s Ptujskega gradu umaknili 6. junija 2019 ob 14.00 uri. Ker je spust antene za naše društvo pomemben korak, hkrati pa je lepši izgled gradu pomemben tudi za mesto Ptuj, vas vabimo, da se nam pridružite in si odstranitev antene ogledate s turnirskega prostora pred zahodnim stolpom ali Panorame.

Kulturna dediščina je tista, ki Ptuju daje največji pečat. Zavedamo se, da antena na gradu mestu ni v ponos. Vendar brez antene tudi ni radioamaterske dejavnosti. V sožitju s kulturno dediščino smo preživeli častitljivo obdobje. Naj bo naše dejanje darilo mestu ob 1950 letnici njegove prve pisne omembe.

Če želite, nam lahko pri dokončanju postojanke na Gomili tudi sami pomagate z donacijo na naš transakcijski račun SI56 6100 0000 2477 145 (namen – donacija Gomila). Veseli bomo vaše pomoči


Lep radioamaterski pozdrav, 73!

Sandi Špindler, S57K

predsednik Radiokluba Ptuj

Comments are closed.